Mi a helyzet a rézedényekkel?

Valóban mérgezi velük a vendégeit?

 

Büféje, étterme, kifőzdéje, ételbárja van? Ha igen, akkor biztosan mondták már a séfjei, hogy mennyire szeretik a rézedényekkel való munkát. Egyszerűen nagyszerűek, mivel különleges hővezető-hőmegtartó képességgel rendelkeznek. Azonban, még ha így is van, érdemes átgondolni a rézedényekbe való beruházást, illetve azok leváltását, mert bizony szivárog belőlük a réz.

A mérleg egyik serpenyőjében van a rézedények azon tulajdonsága, hogy szuperül lehet bennük egyenletes hőmérsékleten főzni, a másik oldalon pedig az, hogy rézionok oldódhatnak ki belőle.

Ha ennek a kioldódásnak a mértéke nagy, az hányingert, hasmenést, szédülést válthat ki. A réz továbbá termékenységi problémákat, leukémiát, skizofréniát okozhat. A réz a szívben is lerakódhat. Az orvosok elmondása szerint a rákos daganatokban mindig van réz.

Az oldódás akkor a legnagyobb, ha az edényben savas ételek készülnek, például paradicsom, vagy ecet kerül bele. Melyik nyelve lesz a mérlegnek ennek tudatában nagyobb súlyú?

 

Van egy jó, és egy rossz hírünk

A helyzet az, hogy szerencsére a réz kis mennyiségben abszolút nem káros. Ez a jó hír.

A rossz hír az, hogy nem érdemes a vendéglátó egység jó hírét, és a (törzs)vendégek szeretetét kockáztatni a használatukkal. Ha jót szeretnénk az üzletünknek, tanácsos óvakodni a használatától.

Szerencsére megoldás is van: olyan rézedényt kell venni, amelyet valamilyen fémmel, például öntöttvassal, ón- vagy rozsdamentes acélbevonattal vonnak be. Ha megkopik a bevonat, újra lehet ónoztatni őket. Ilyen főzőfelülettel teljesen biztonságos a főzés. A nikkelt viszont kerülje el, ugyanis rákkeltő, valamint irritálhatja a bőrt és a légutakat is.