Kívánságlista 0

2020 nem a vendéglátózás éve volt… Mit tehetünk még idén, és mi várható jövőre?

heading_title

Áruházak, éttermek lehetséges állami támogatásai, lehetőségeik, ötletek

 

Amellett, hogy a legtöbb ipari-áruházi gépesített eszköz beszerzésében, kiemelkedő ár-érték arányú új-és használt gép, robot vásárlásában maximálisan segítünk ügyfeleinknek, szeretnénk most a 2020-as év gazdaságilag is rendkívül megterhelő helyzetével is foglalkozni. Méghozzá abból a célból, hogy összeszedve a legjelentősebb olyan változásokat, melyek az adózást, pályázatokat, erőforrások szerzését segítik, egy kicsit azon ügyfeleinknek is támogatást nyújthassunk, akik a pandémia miatt bizony komoly nehézségekkel néznek szembe mostanság.

 

Összeszedtünk egy-két olyan lehetőséget, ami törvényileg, vagy egyénileg támogatja a vendéglátósokat, a különböző boltokat, szolgáltatókat. Számunkra üzleti érdek is fűződik ahhoz természetesen, hogy talpra álljanak és megfelelően működhessenek ezek a vállalkozások, illetve, hogy a fejlesztéseik, bővítéseik a profi gépesítéssel folytatódhassanak jövőre! Addig is minden segítséget megadunk azoknak szaküzletünkben, a hamarosan elkészülő, új webshopunkon és szakértő kollégáink elérhetőségével ahhoz, hogy a már meglévő gépek korrektül működjenek, az újakat jutányos áron lehessen beszerezni. Nézzük is meg, milyen lehetőségeid vannak arra, hogy mentsd, ami menthető!

 

Novemberi kormányrendelet

 

A novemberben meghozott új kormányrendelet szerint bizonyos TEÁOR kóddal működő vállalkozásoknak a novemberi szochót, a  szakképzési hozzájárulást, a rehabilitációs hozzájárulást elengedik. „Illetve a kisvállalati adókötelezettség megállapításánál nem tekintik kisvállalati adóalapnak a személyi jellegű kifizetések összegét.” Erről valószínűleg hallottatok, hiszen a módosítás másik fele már novemberi kötelezettséget is feltételez, tehát mostanra már kiderült, hogy a munkabérek támogatásába esetetekben beszáll-e az állam, megfeleltetek-e a kritériumnak, miszerint november végéig fennáll a munkavállalóitok jogviszonya. Ha igen, akkor novemberre akár 50%-os bértámogatással is számolhattatok.

 

A kormány ez esetben a bruttó bér 50%-át fizeti ki, vagyis az egyéb költségek elengedése, melyeket fentebb felsoroltunk valójában több, mint 50% engedményt eredményez. Persze ez nem azt jelenti, hogy a támogatás feltétlenül igazságosan jár a kisebb és a nagyobb méretű vállalkozások részére. Mivel a támogatott bérek nagyságát nem maximalizálta a rendelet, ezért sokakban felmerül a gyanú, hogy nem feltétlenül azokhoz fog eljutni ez a kedvezmény, akiknek a leginkább szükségük lenne rá.

 

Igénylés és tisztázatlan utólagos kifizetési időpontok

 

Emellett az igénylés folyamata sem egy leányálom. A kormányhivatalon keresztül indíthattad, indíthatod el a folyamatot, majd az elbírálási és az utólagos kifizetés ideje, csúszása még nem teljesen világos. Tehát nagy kockázatot is rejthet ez a támogatás azokra nézve, akik nagy nehezen elő tudják ugyan teremteni a bruttó bérek felét, azonban ki tudja meddig várnak a másik felére. Különösen úgy, hogy valószínűleg ezek a cégek decemberben sem nyitnak ki, tehát nulla bevételből kell többhavi megélhetést és bért kifizetni egy később várható összeg érkezéséig, ami szintén egyáltalán nem pótolja a kiesett bevételeket.

 

Hitel? Jó kérdés!

 

A hitelek szempontjából nem valószínű, hogy induló-vagy kisebb vállalkozásként új hitelre leszel jogosult. Sem magánszemélyként, sem cégként nem előnyös mostanság hitelbírálatot kérni a fent felsorolt TEÁOR kódokkal, hiszen a bankok is jóval kritikusabban tekintenek ezekere a foglalkozási körökre, valahol persze érthető módon. A már meglévő hitelekkel, lízingekkel más a helyzet, ezeknél a számlavezető banknál érdeklődve a különböző moratórium és kedvezményes részletfizetési lehetőségekről érdemes érdeklődni.

 

Pályázatok? Alternatívák?

 

Egy külön bejegyzésben a pályázatokról is részletesebben beszélünk, ugyanakkor itt is megjegyezzük, hogy amennyiben van rá kapacitás, mindenképp érdemes megpróbálni minden olyan profilba vágó pályázatot, ami csak szóba jöhet. Ebben a helyzetben elsődleges cél, hogy mentsük, ami menthető!

 

 Az állami támogatástól függetlenül is érdemes azokat a lehetőségeket megragadni, melyek a felszínen tarthatják a cégedet. Ilyen lehet például a webshop létrehozás, alkalmazásokon keresztüli értékesítés, kiszállítás, elvitel, csomagküldés, social media tevékenység. Ami szintén hasznos, ha személyes kapcsolataidat fejlesztve olyan emberektől is tudsz tanácsot kérni, akik valamiféle pozitív irányba tartanak jelenleg is.

 

Kívánunk mérhetetlenül sok erőt és mihamarabbi szerencsés fordulatokat!